Zorgverzekering verdient iets meer aandacht

Tussen 1 november 2021 en 31 december 2021 mag je (opnieuw) kiezen bij wie je je zorgverzekering afsluit. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Dit betekent dat, ook al is jouw gezondheid misschien niet helemaal top, elke verzekeraar je toch moet accepteren

Er is echt wat te kiezen
Zorgverzekeringen worden in Nederland onder ongeveer 40 labels aangeboden. Een aantal grote zorgverzekeraars biedt verzekeringen onder verschillende labels aan. Feitelijk zijn er ongeveer 10 verzekeringsmaatschappijen die zorgverzekeringen aanbieden.

 Zorgverzekering is verplicht
Je bent wettelijk verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Daarbij heb je de keuze uit drie vormen te weten:

  • De naturapolis;
  • De naturapolis beperkt;
  • De restitutiepolis.

Bij de naturapolis en de naturapolis beperkt, dien je je voor medische hulp te wenden tot ziekenhuizen en zorgverleners waarmee de verzekeraar een overeenkomst heeft afgesloten. Voor bepaalde ingrepen zoals een heupoperatie zal je een deel van de kosten zelf moeten betalen. Bij de naturapolis beperkt zijn de eigen bijdragen hoger dan bij de naturapolis.

Bij de restitutiepolis heb je een vrije keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners. De kosten van “planbare zorg” zoals bijvoorbeeld de heupoperatie worden voor 100% van het gangbare tarief vergoed.

Basisverzekering en aanvullende verzekering
Bij de zorgverzekering kan je een onderscheid maken tussen de basisverzekering en aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. De inhoud van de basisverzekering, dus wat wel en niet onder de dekking valt, wordt elk jaar door de politiek bepaald.

De politiek bepaalt ook het eigen risico bij de basisverzekering. Het eigen risico bedraagt in 2022 per volwassene 385 euro per jaar. Je mag kiezen voor een hoger eigen risico. Daarmee wordt de premie voor de basisverzekering lager. Of dat verstandig is, hangt natuurlijk af van jouw gezondheid en de vraag of je, wanneer je toch medische hulp nodig hebt, dit eigen risico financieel zelf kan dragen.

Bepaalde medische kosten vallen niet onder de basisverzekering. Wil je die toch verzekeren dan kan dat via een aanvullende verzekering. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kosten van de tandarts voor volwassenen. Verzeker je die kosten niet via een aanvullende verzekering dan moet je die bij een bezoek aan de tandarts dus zelf betalen.

Voor de aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht en de dekkingen en verschillen tussen de verzekeringsmaatschappijen lopen sterk uiteen.

Er is echt wel wat te kiezen
Bij zowel de basisverzekering maar ook bij de aanvullende verzekering is echt wel wat te kiezen. Bij RAP helpen wij je graag de voor jou goede keuze te maken. Maar let op: die keuze moet je dan wel voor 1 januari 2022 maken. Stel je het op prijs dat wij je helpen bij het maken van jouw keuze? Neem dan contact met ons op.