ASR lanceert startershypotheek met looptijd van 40 jaar

Met de WelThuis Starters Hypotheek richt ASR zich op jongeren die hun eerste huis kopen.

ASR draait op dit moment een pilot met 54 intermediairs voor een startershypotheek die in 40 jaar annuïtair kan worden afgelost. De eerste 30 jaar is de hypotheekrente aftrekbaar, de laatste 10 jaar niet. Volgende maand komt het product landelijk beschikbaar.

Door niet in 30 jaar maar in 40 jaar af te lossen komen zij eerder in aanmerking voor een hypotheek en hebben zij lagere maandlasten. ASR wijst hen er wel op dat  een looptijd van 40 jaar in totaal duurder is dan een looptijd van 30 jaar. “Langer aflossen betekent wel altijd in totaal meer rente betalen”, zegt de geldverstrekker in een productfilmpje.

Aftrekbaar en niet-aftrekbaar deel
De WelThuis Starters Hypotheek is een verlengde annuïteitenhypotheek die alleen te sluiten is als een klant zijn eerste woning koopt. De rente moet minimaal 10 jaar worden vastgezet. De eerste 30 jaar is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. De laatste 10 jaar kan de rente niet meer worden afgetrokken. ASR heeft de hoofdsom van de hypotheek daarvoor in tweeën gesplitst: een aftrekbaar deel dat in 30 jaar helemaal wordt afgelost, en een niet-aftrekbaar deel dat 40 jaar loopt. De bruto maandlasten blijven 40 jaar lang gelijk. Er mag tussentijds maximaal 15% extra boetevrij afgelost worden.

Over een maand landelijk aangeboden
Op dit moment kan de hypotheek worden afgesloten bij filialen van De Hypotheekshop en Van Bruggen Adviesgroep en vier niet aan een keten gebonden advieskantoren door het land. “ASR wil de introductie van de WelThuis hypotheek met een looptijd van 40 jaar, speciaal voor starters op de woningmarkt, zorgvuldig doen. Daarom is half maart een pilot met 54 intermediairs gestart. Ook is er voor intermediairs een e-learning ontwikkeld, die hoog wordt gewaardeerd. Inmiddels zijn de eerste hypotheken voor starters gesloten. Op 24 mei is de planning om het product landelijk aan te bieden”, zegt Petra Jansen op de Haar, directeur ASR Bank en Hypotheken.

Krappe woningmarkt
De Hypotheekshop riep ruim een jaar geleden al op looptijden van 40 of zelfs 50 jaar mogelijk te maken. Ook Yellowtail hield een pleidooi voor een langere looptijd voor starters. Een langere looptijd wordt gezien als een mogelijke oplossing voor de problemen die jongeren tegenkomen op de krappe woningmarkt. Voor veel starters is een koopwoning op dit moment onbereikbaar.

Wij denken graag met je mee. Neem contact op voor meer info: contact@rapverzekeringen.nl

Bron: http://www.amweb.nl